? Rusak Trade Compliance News informuje:
Decyzją Indyjskiego urzędu ds. Bezpieczeństwa i Żywności (Food Safety and Standards Authority of India – FSSAI ) od 1 lutego 2023 r. wybrani producenci żywności eksportowanej do Indii będą musieli rejestrować się w FSSAI
Rejestracji będą podlegać producenci artykułów żywnościowych z poniższych kategorii:
1. mleko i produkty mleczne,
2. mięso i produkty mięsne (w tym ryby i ich produkty),
3. jajka w proszku (proszek jajeczny),
4. żywność dla niemowląt,
5. nutraceutyki (prawdopodobnie suplementy diety, żywność do celów specjalnych).
Producenci żywności eksportowanej do Indii będą rejestrowani przez odpowiedni formularz. Rejestracji powinny dokonać właściwe organy administracji kraju eksportującego, tzn:
– w przypadku mleka i produktów mlecznych, mięs i produktów mięsnych (również ryb i produktów rybnych) oraz proszku jajecznego będą to organy Inspekcji Weterynaryjnej
– w przypadku kategorii żywności dla niemowląt i neutraceutyków będą to organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Podmioty zainteresowane rejestracją (produkujące żywność klasyfikowaną w wymienione grupy i eksportowaną do Indii) proszone są o zgłaszanie się do właściwych służb, które nadzorują bezpieczeństwo żywności (IW lub PIS), szczebla powiatowego.
Zarządzenie: https://fssai.gov.in
Źródło: www.gov.pl