? Rusak Trade Compliance News informuje:
▶️Przy piątku o…odprawie sanitarnej i bezpieczeństwie żywności słowo od naszego eksperta ??
?”Art. 80. 1. Graniczne kontrole sanitarne są przeprowadzane, z uwzględnieniem wymagań określonych w art. 16 rozporządzenia nr 882/2004:
1) przez państwowych granicznych inspektorów sanitarnych – na przejściach granicznych określonych na podstawie art. 83 ust. 2 pkt 1;
2) przez państwowych powiatowych inspektorów sanitarnych lub państwowych granicznych inspektorów sanitarnych właściwych ze względu na miejsce przeznaczenia towarów, siedzibę importera albo odbiorcy towarów (…)”
?Powyższe co do zasady oznacza, że jeżeli towar jest przywożony przez przejście graniczne na terytorium RP, to kontrola sanitarna powinna być przeprowadzona na granicy; natomiast w innych przypadkach kontrolę przeprowadza powiatowy inspektor sanitarny.
?Jeżeli z jakichś względów kontrola na granicy nie jest możliwa do przeprowadzenia lub jej przeprowadzenie jest znacznie utrudnione, graniczny inspektor podejmuje niekiedy decyzję o „przekazaniu” kontroli do inspekcji powiatowych.
?Nie ma na to jednak żadnej określonej procedury, nie przewidziano także możliwości, aby importer oficjalnie zawnioskował o stałe stosowanie tego typu rozwiązania.
?W praktyce, należałoby zwrócić się z taką prośbą do Głównego Inspektora Sanitarnego na danym polskim przejściu granicznym, albo też sprowadzać towar poprzez przejścia graniczne położone w innych krajach UE.