Pracowity czwartek zaczynamy serią:
?Z życia agencji celne wzięte – pół żartem pół serio….tym razem o tym, czy aby na pewno zupka chińska jest rodzajem zupy?
?”Planujemy import do Unii Europejskiej tzw. „chińskich zupek”. Chcieliśmy się upewnić, czy dla tego towaru właściwy będzie kod CN 2104 10 00 89 („Zupy i buliony i preparaty do nich – Pozostałe – Pozostałe”)”?
Spieszymy z pomocą?
?… i wyjaśniamy, że rozpatrując sprawę z punktu widzenia ogólnych reguł interpretacji nomenklatury scalonej, „chińska zupka” nie jest wcale zupką, lecz makaronem i jako taka (taki?) powinna być klasyfikowana w Dziale 19 taryfy celnej.
Nad problemem klasyfikacji tego produktu pochyliła się swego czasu sama Komisja Europejska, wydając Rozporządzenie Komisji (WE) nr 635/2005 z dnia 26 kwietnia 2005 r. (L 39). Komisja uznała, że to „makaron nadaje produktowi zasadniczy charakter z uwagi na jego duży udział procentowy”. W tej sytuacji „produkt nie może być klasyfikowany do pozycji 2104, ponieważ ilość wody dodanej do miseczki nie jest wystarczająca do przygotowania zupy lub bulionu, lecz nadaje produktowi cechy charakterystyczne dania z makaronu.”
?W zależności od rodzaju makaronu (np. od zawartości w jego składzie ryżu lub jajek) wyrób tego typu będzie klasyfikowany pod kodem HS: 1902 11 lub 1902 30, natomiast jeżeli makaron będzie nadziewany (np. „pierożki wonton”), to właściwym kodem HS będzie 1902 20.